måndag 29 juli 2013

Måste hitta gammal pardörr!

Man vet ju hur fort det går och den här vintern vill jag ha en dörr till verandan så att det inte blir som förra året! Glasverandan var det sista projekt som jag och sonen genomförde tillsammans och som jag berättade om när bloggen var nystartad. Meningen var att han skulle tillverka en pardörr i samma stil som verandan i övrigt och med likadan spröjs.
Nu blev det ju inte så.
Och i snickeriet är det full fart och leveranstider som ska hållas så min yngre son hinner inte göra någon dörr. Men jag tycker faktiskt att man skulle kunna sätta in en gammal pardörr. Jag tror att det bästa vore om glaspartiet i dörren skiljer sig rätt mycket från verandans fönster. Det är nog sämre med en snarlik spröjs som bara skiljer sig lite, då ser det nog konstigt ut. Ska det vara liknande fönster måste det vara exakt lika så att spröjsen kommer på samma höjd. Eller vad tror ni?
Nu gäller det bara att hitta den! Har inte letat så länge men det verkar som om de försvinner rätt snabbt. Och här i Stockholmstrakten är de också dyrare har jag en känsla av. Så man kanske får ta en tur ut i landet - kan ju vara trevligt så här på sommaren. Nån som har tips på var man kan fynda på rimligt avstånd från Värmdö? 
Eller som har en gammal fin pardörr som bara står och skräpar?
Ha en bra måndagkväll!


lördag 27 juli 2013

Med fönsterna går det sådär

Det är för varmt! Och varmare blir det när man står och jobbar med kittlampa och värmepistol. Men jag kan ju inte ha dom fula myggfönsterna inne hela sommaren.
Och så gick två små rutor sönder förstås när jag skulle ta bort kittet! Så nu måste jag vänta på att dom ska bli klara hos glasmästaren. Jag måste erkänna att jag inte är något proffs på att renovera fönster. Att måla har jag inga problem med men kittning och sånt är svårt och kräver mer träning för min del. Och så är dom gamla fina glasen så sköra! Jag beställde kulturglas för att dom inte ska skilja sig så mycket från resten av fönsterna. Det känns verkligen meningsfullt att renovera de gamla fönsterna som alla finns kvar i originalskick både i skolan och lärarbostaden - inte ett enda fönster har bytts ut.
Däremot har jag satt in ett nytt fönster i mitt kök till höger om ytterdörren där det inte fanns något fönster tidigare - sonen tillverkade en exakt kopia av de övriga fönsterna. Det är den enda förändring som vi gjort i fasaden. Och det blev en klar förbättring för köket som blev mycket ljusare.
Ha det gott och njut av sommarvärmen!

söndag 21 juli 2013

Shabby eller bara nött?

När jag skulle inreda glasverandan köpte jag en kökssoffa och ett bord på Blocket. Bordet har medvetet gjorts Shabby chic och soffan är naturligt nött. Verandan är ganska svårmöblerad genom att den är långsmal och man ska kunna passera där in till dörren. En kökssoffa var ganska given och lätt att hitta på blocket, det fanns många att välja mellan och jag hittade en för 400 kr. Den fanns i en gäststuga i ett radhusområde norr om Stockholm och visade prov på att barnen i familjen brukade leka där - det syns att soffan varit med ett tag. Kanske målar jag om den så småningom, men trivs också bra med den som den är.
Bordet var betydligt svårare att hitta beroende på måtten. Det skulle vara ganska smalt och gå att fälla ut när många ska äta. Därför fick det inte heller vara för tungt eftersom det då ska lyftas fram till soffan så att man kan sitta runt om. Jag letade i veckor, köpte till slut ett bord på MIO för att jag måste ha ett bord, men det blev helt fel. Det såg för nytt ut och benen alldeles för klumpiga och fick bli sybord i stället.
Så hittade jag till slut bordet med rätta måtten, dyrt var det men nu var jag trött på att leta. Och det blev helt rätt och jag trivs jättebra med bordet - även om det känns onödigt att någon har lagt ner jobb på att repa och sätta märken i det.
Och man kan lätt konstatera att det naturligt nötta är betydligt billigare än det konstgjort nötta!
Ha en bra sommarsöndag!

onsdag 17 juli 2013

Det blev djungel - igen

Jag tyckte att jag hade planterat tomatplantorna i växthuset så glest i år att det inte skulle bli den där djungelkänslan igen. Och hur bra gick det? Jag vet inte hur långt ifrån varandra jag ska plantera de små ynkliga tomatplantorna för att de inte ska ta över växthuset helt. Nu har jag bilderna här på bloggen så jag hoppas att jag tittar på dom innan jag planterar tomater nästa år.
Och gott om tomater borde det bli så småningom men än så länge är det bara blommor. Vad ska man då göra med alla tomater annat än äta så mycket man kan? Jag är inte road av att sylta och lägga in, men förra året läste jag att man kan frysa tomater. Och det funkade jättebra! Det är bara att lägga dom i fryspåsar och sen kan man ta fram och spola dom med varmt vatten eller lägga direkt i grytor.
Ha det gott och njut av sommarvärmen!

fredag 12 juli 2013

En liten katt har kommit hem

Idag är det fest. Sixten har kommit hem efter två veckors äventyr. Jag vet att jag borde vänja mig vid att har är borta ibland - men när han har varit borta längre än vanligt blir jag orolig och sätter upp lappar. Det längsta han varit borta tidigare är en vecka. När han dök upp i morse var han pigg och frisk men mager så det verkar inte som om han fått mat någonstans.
Mitt ansvar för Sixten är speciellt. Eftersom han från början var min sons katt är det viktigt för mig att kunna ta hand om honom på bästa sätt. Som mamma vill man göra allt för sina barn och jag har svårt att vänja mig vid att det inte finns något jag kan göra för min äldsta son längre.
Annat än att ta hand om Sixten - så snälla Sixten låt mig få göra det!

onsdag 10 juli 2013

Hög tid att renovera fönster

Eftersom fönsterna ska tas bort måste det göras under sommaren. Och nu går det fort, snart är det höststormar och kallt på nätterna. Jag minns en vår när jag renoverade fönsterna i vardagsrummet och var alltför optimistisk när det gäller vädret - jag höll på att frysa ihjäl innan det var klart. Jag har bara ett fönster kvar i bottenvåningen och ett i takkumpan på övervåningen. Sen ska alla fönster i skolan också renoveras.
Som tur var investerade vi i en kittlampa på ett tidigt stadium och den har jag haft stor nytta av. Om man inte vill köpa en kan man hyra. Lampan blir lagomt varm för att smälta kittet men inte så varm att fönstret spricker. Och det gäller att vara väldigt försiktig med de gamla glasen som är tunna och sköra. Och eftersom de handblåsta glasen är så vackra blir man jätteledsen om de spricker.
Och jag får samsas i den gamla gympasalen i skolan med ett nyproducerat platsbyggt kök som tillverkats i snickeriet och nu ska målas och monteras under nästa vecka.
Ha det gott och håll tummarna så att inte glaset spricker!

söndag 7 juli 2013

Ett år yngre

Nä det är inte en skönhetsoperation som Wilma har gjort. Att hon har blivit ett år yngre beror helt enkelt på att jag har räknat fel. Hon är född 2001 och när hon fyllde år i mars fick jag för mig att hon var 13 år när hon faktiskt bara fyllde 12.
Bilden är tagen för tre år sedan när Wilma hade opererat bort en juvertumör. Anledningen till att jag letade fram bilden är att Wilma har fått nya tumörer. Och nu måste jag ta ställning till om hon ska opereras igen och jag försöker komma ihåg hur det var förra gången.
Det är inte lätt att bli en gammal - inte heller för en liten hund. Under de senaste månaderna har det blivit många veterinärbesök. Wilma har opererat bort lösa tänder och behandlats för en envis öroninflammation. Det är nästan så att man borde skaffa en dosett.  För om hon ska opereras måste alla infektioner i kroppen först vara borta.
Och hur kommer vi då att göra - operera eller inte? Å dessa svåra beslut där veterinären inte kan säga entydigt hur man ska göra. Enkelt är det om jag bara tänker på mig själv - då vill jag naturligtvis göra allt för att ha Wilma kvar. Men svårare blir det när jag också ska väga in det lidande som jag måste utsätta Wilma för. Bara för att hon klarade den förra operationen bra och fann sig i att ha tratt på huvudet är det inte säkert att hon gör det igen. Det finns också ärftliga aspekter - Wilmas mamma opererades andra gången för en juvertumör när hon var 13 år och det gick bra och hon levde tills hon var 16. Och att jag idag kom på att Wilma "bara" är 12 år är också något som väger för en operation. Men veterinären kan inte säga något om prognosen, kanske växer inte tumörerna så snabbt och då har man opererat i onödan.
Så lätt är det inte - funderar vidare och väger för och emot.




 

torsdag 4 juli 2013

Många hemlösa vävstolar...

...finns det runt om i landet. Och en av dom huserar sedan en tid på övervåningen i mitt hus. Dom är stora, tar plats och få har tid över för att använda dom. Men hemvävda trasmattor vill alla ha. Det är en lyx att kunna få en matta i just de färger man vill ha, en matta där minnen av gamla sommarklänningar kan vävas in eller helt enkelt låta tyget styra och se vad det blir.
Min vän Annmarie hade ingen plats för sin gamla fina vävstol från 1800-talet och såg ingen annan utväg än att göra sig av med den. På så sätt kom den hit och har fått en tillfällig plats på övervåningen. Det var fascinerande att se vilket jobb det är att sätta upp en väv.
Jag har aldrig vävt och inte min mamma heller. Men hon klippte mattrasor och lämnade bort. Jag fick följa med och se var våra mattor kom till. Det var en stor lokal i källaren på ett hyreshus där ett antal väverskor höll till.
Och den första mattan som Annmarie vävde fick jag! Är den inte fin?
Nu ska hon väva tre  mattor till men sen måste nog vävstolen monteras ner eftersom jag ska renovera övervåningen. Men någonstans får den ju plats i nedplockat skick och sen får vi se vad framtiden bär med sig för den gamla vävstolen.