torsdag 29 augusti 2013

Det fjärde huset

Idag kom jag på att det finns ett hus på tomten som jag inte har visat tidigare. Det är ett virkesförråd som sönerna byggde för två år sedan. Modellen är lite som en traditionell lada med trätak som målades med roslagsmahogny.
Det är en träimpregnering som var vanlig förr och användes för ytor som var utsatta för väder och vind som sjöbodar och bryggor. Därav namnet roslagsmahogny.
Här ryms det en massa virke och förrådet fick en bra plats bakom skolan.
Ha en bra torsdag!

fredag 23 augusti 2013

Väldigt speciell honung

I dag fick jag sex burkar nyslungad honung som betyder något alldeles speciellt för mig. Honungen kommer från den bikupa som min son skaffade förra sommaren. På försommaren fick kupan flytta ner till grann-gården där man redan har ett par kupor och vet hur bin ska skötas - något som inte jag kan klara av. Jag minns hur stressigt det var när drottningen skulle märkas - att hitta henne bland alla bin och sedan sätta en liten dutt färg på ryggskölden. Och vilken glädje när det lyckades!
Under den gångna vintern är det många bisamhällen som dött och därför var det extra roligt när de första bina vaknade och kröp fram i våras. Sammanlagt gav sonens kupa hela 30 burkar honung.
Honungsburkarna väcker starka känslor, det är naturligtvis roligt med årets goda resultat - men också oändligt sorgligt. För sonen var miljöarbetet viktigt och han var mycket oroad över de sista årens rapporter om bi-döden som sprider sig över världen. Han ville göra något själv och hans plan var att skaffa ytterligare kupor. Han skulle ha glatt sig åt att bina klarat vintern så bra.
Den här bilden hade jag med i ett inlägg den 28 december 2012 - för lite mer än halvår sedan - men det är som om det var i en annan tid.

onsdag 21 augusti 2013

Lugn och ro i trädgården

Det har sänkt sig ett lugn över trädgården. Inga frön och plantor som måste i jorden, inga stora planer som ska förverkligas. Sensommarvärmen är ljuvlig, tomater och plommon mognar i lugn och ro - i år också vindruvor i växthuset. Det är inte så där jättevarmt utan man kan sitta i solen och njuta. Jag har inga akuta frilansuppdrag som väntar, fönstret är färdigt och på plats, Wilma opererades igår och det gick bra. Och jag har ont i ryggen så jag kan inte ge mig ut i skogen och plocka svamp.
Med andra ord kan jag bara sitta i solen och ta det lugnt och sköta om Wilma. Men efter någon dag vet jag att lusten att ta itu med något projekt blir för svår att motstå. Först ska dörren till glasverandan som jag berättat om tidigare fixas - ska nog gå upp i skolan och försöka få fram den senare idag.
Ha en bra kväll!

lördag 17 augusti 2013

Här tog orken slut

All modern lackfärg som fanns när vi övertog huset är äntligen borta - förutom i trappen till övervåningen. Där är väggarna fortfarande målade i en blank gul färg och kommer nog att så förbli om jag inte vinner pengar och kan anlita en målare. För jag blir matt av blotta tanken på att klänga omkring på stegar i den höga trapphallen. Jag har i alla fall fått bort den gröna heltäckningsmattan. Den som la in mattan hade verkligen gjort ett bra jobb - den var nästan omöjlig att få bort. Dörren längst upp var liksom alla dörrar på övervåningen trärena när vi flyttade hit vilket underlättar när dom ska målas - inget skrapande och slipande behövs.
Eftersom det är så höga väggar finns det gott om plats för tavlor - och här fick den stora gamla tavlan en plats. Efter att ha prövat den på flera ställen i vardagsrummet insåg jag att den inte passar hos mig - annat än (möjligen?) här. Tavlan kommer från mitt föräldrahem och mamma och pappa var väldigt stolta över den. Eftersom den är så förknippad med min barndom har jag svårt att göra mig av med den. Det finns också en lite speciell historia förknippad med tavlan - den smugglades in från Finland inrullad i en gammal matta.
Mamma och pappa hade varit i Helsingfors och besökt sitt krigsbarn Virpi, kanske var det när dom följde henne hem efter krigsslutet. Hennes familj var bekant med konstnären som målat tavlan. Men det var förbjudet att ta in konst från Finland direkt efter kriget. Resan hem gick med tåg längs Bottenviken till Umeå. Historien om hur mina föräldrar fick tull-tjänstemännen vid finska gränsen att låta bli att titta i matt-rullen hörde jag ofta berättas i min barndom.
Ha en bra helg!

söndag 11 augusti 2013

En himla praktisk present

För något år sedan fick jag en present som jag har haft jättemycket nytta av. Jag är väldigt noga med att sköta den så att den är intakt. Om nån lånar något från väskan bevakar jag att det läggs tillbaka på rätt plats snarast. För det är bara när den är helt komplett som den är så himla bra att ha. Jag vet precis vad som finns där och behöver inte springa runt och leta.

I mina andra lådor och ställen där jag har verktyg har det en förmåga att aldrig finnas just det man letar efter. Om man ska ha en spårskruvmejsel så finns det bara fem stjärnskruvmejslar osv. Det fiffiga är att alla verktyg är rosa - en färg som skiljer dom från alla andra verktyg - så det är lätt att se vilka som hör till väskan. Och de manliga personerna i huset verkar tycka att det är en lite pinsam färg så jag får oftast ha den ifred.
Men den rosa lilla sjaletten har jag inte använt än - kanske jag kommer på något att ha den till också.

onsdag 7 augusti 2013

Älsklingsblommor och älskningsknölar

Luktärter är en av mina favoritblommor. När jag var liten sådde mamma alltid luktärter mot söderväggen och jag älskade lukten och de vackra färgerna. I mitt förra hus fanns det också en södervägg där luktärterna trivdes och växte - varje år (vi bodde där i25 år).
Också här finns det en rabatt vid söderväggen så det är bara att fortsätta med traditionen och på senare år har jag också börjat odla i korgar så att luktärterna kan växa mot spaljeér vid uteplatsen. Men egentligen ska de nog ha djupare jord så det är inte idealiskt, bladen gulnar ganska snabbt.
Men älsklingsknölarna är första gången jag odlar. Som jag skrev om tidigare var jag osäker på hur det skulle gå med mandelpotatis här nere i Stockholmstrakten när jag satte dom i mina odlingslådor.  
Men som ni kan se gick det ju bra och jag kan lova att dom är jättegoda!
 

söndag 4 augusti 2013

Hittat karm och dörr.....

... som kan passa till verandan tror jag. Idag när det var så varmt låg jag på kökssoffan på verandan och funderade. Kom på att det finns en massa gamla dörrar lite här och där i husen som kanske skulle kunna anpassas så att jag får en dörr till glasverandan.
Det är ju ofta så om man får fundera ett tag så kommer man till slut på en lösning. Sagt och gjort. På övervåningen till uthuset står ett antal gamla dörrar som är nedplockade och en lös karm. Den är lite mindre än öppningen på verandan men inte mer än att det borde gå att fixa. Och då måste det ju finnas en dörr som passar till också. Men ingen av de gamla dörrarna som stod där passar - konstigt. Men till slut hittade jag dörren på övervåningen i skolan där jag håller på att renovera fönster. Men den står bakom en massa bråte som inte går att flytta på förrän jag får hjälp. Men jag kom i alla fall åt att mäta och måtten stämmer! Jag tror att det är en av dörrarna som tidigare gick in till någon av de två skolsalarna. Och jag fick särbon med på projektet - så nu har jag börjat slipa och ta bort spikar på den gamla karmen.
Kanske jag slipper få snö på verandan i vinter i alla fall!
Fortsättning följer...

lördag 3 augusti 2013

Sommaren är magisk!

Ibland kan sommaren vara helt magisk. Som idag när jag fick syn på en hel svärm fjärilar i olika färger som slog sig ner på mina jätterverbenor. Dom gillade den intensivt blå färgen och jag hann få fram kameran innan dom flög vidare.


Blommorna har i år blivit jättehöga och svävar högt över de andra blommorna i rabatten.

Hoppas er sommar oxå är magisk!