fredag 12 december 2014

Det luktar i alla fall såpa

Mitt förhållande till storstädning kunde vara bättre - men inför julen måste det lukta såpa. Och idag var det alltså dags att bära runt möbler och skura, skura, skura.
Och med den härliga doften i näsan kommer också lusten att pynta och skapa julstämning. Tänk så fort man skaffar sig vanor, jag har inte haft skurgolv tidigare men efter några år är det just såpadoften som utlöser den rätta julstämningen.
Jag börjar få en större förståelse för min mamma och hennes julstädning. Vi hade inte såpagolv hemma men hennes framfart gjorde att det verkligen luktade rent. Julstädningen gick alltid av stapeln någon vecka innan julen. När jag kom hem från skolan upptäckte jag alla lösa tygföremål ute på gården - gardiner, mattor, kuddar, överkast.  Och mamma gick med en pisk-käpp lös på varje tygstycke. I min lilla norrländska hemstad var det alltid riktig vinter och mattorna piskades upp och ner i snön. Mamma iförd städrock och en sjal runt håret fick alltid syn på mig fast jag försökte gömma mig bakom någon snöhög och jag sattes snabbt i arbete.
Och på kvällen när hela huset var rent och allt burits in och julgardinerna satts upp inföll sig den speciella julstämningen som jag kan känna lite av idag när jag tittar på mitt nyskurade köksgolv.
Ha en bra Lucia och tredje advent!

1 kommentar:

  1. Fin beskrivning av hur julstädning ger julstämning. Länge leve såpan!!!

    SvaraRadera