söndag 14 april 2013

Mysteriet är löst!

Ja nu behöver vi inte fundera längre över vad den här kannan är för något. Tänk vad saker kan lösa sig om man har en blogg! Kannan har använts för att skyffla in koks i värmepannan som står i källaren - ja den gamla kokspannan står faktiskt kvar i ett hörn helt enkelt för att den är för tung för att få ut.
Vi försökte när pelletspannan installerades - vilket resulterade i en förstörd pirra och ett antal värkande ryggar. Jag röjde bort lite bråte och fotade den gamla bortglömda trotjänaren.
När vi flyttade hit trodde vi optimistiskt att man skulle kunna ansluta den till någon form av pelletsbrännare och tog hit ett par experter som tittade på den - men de kom fram till att det inte gick. Så det fick bli en modern pelletspanna med elpatron som reserv. Det kändes som att det var ett alternativ där man gjorde minst ingrepp i huset.
Och i ett hörn bakom varmvattenberedaren syns fortfarande var koksen förvarades. Kokspannor är egentligen första generationens vedpanna har jag läst på nätet. Koks bildas när man hettar upp stenkol. Koks var billigt under 30- och 40-talet. Under krigsåren då det var problem med att få hem importerat kol började dessa pannor allt mer att eldas med ved - men det fungerade inte så bra.
I början av 50-talet började man elda med olja och gräva ner oljetankar i trädgården. Och man tyckte att det var betydligt enklare och renare än att elda med koks. Och så var oljan billig - då.
Så här ser vår pelletspanna ut - till höger förrådet där man tömmer säckarna och då räcker det i ca en vecka.
I kommentarerna till förra inlägget fick vi också bra tips om hur man hanterar ved - tack för det.
Men nu känner jag att jag inte kan sluta med en bild från den mörka källaren en så här fin och solig dag.
 
Så med lite vårblommor önskar jag en bra söndagkväll!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar