tisdag 26 februari 2013

I gympasalen renoverar jag fönster

På övervåningen i skolan finns den gamla gympasalen och skolköket där vi numera har ett utställningskök. För att spara på elen används gympasalen mest på sommarhalvåret - utom om det är ett kök som ska handmålas innan leverans.
 
Här brukar jag hålla till när jag renoverar fönster - i mitt hus är det bara två kvar nu - YES! Och snart kan jag sätta igång - det blir fort varmt när solen ligger på.
Väggarna målades vita någon gång på 80- eller 90-talet? när skolan hyrdes ut till några konstnärer som använde gympasalen som ateljé. Jag tror till och med att man hade konstutställning här.

Ovanför takkupan var taket skadat eftersom det hade läckt in. Sönerna fick byta ut en massa här under som var murket och bland annat sätta dit en ny balk.
I skolköket finns som tur var den fina gamla vedspisen kvar. I de gamla handlingarna om skolbygget kan man läsa: "I köket uppsättes på murad kakelklädd fot en spis, Bolinders fabrikat n:r 18 med kopparcistern och varmskåp. Framför spis och kaminer lägges planer av hyvlad kalksten."
Att stenarna framför spisarna kallades för eldstadsplaner var en nyhet för mig. För övrigt fanns det inte kvar något av den ursprungliga inredningen i köket. I handlingarna kan man läsa att där fanns en bänk som var zinkbeslagen till en del samt skåp, hyllor och ett skafferi - synd att de var borta.
 

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera