tisdag 3 september 2013

Rosenskära och kärleksört...

...en del blom-namn låter som poesi. Nu är de vita rosenskärorna som jag frösådde i våras som allra vackrast och svävar högt över de andra blommorna på skira stänglar. Men för övrigt är inte rabatterna så mycket att skryta med, det börjar se lite brunt, torrt och visset ut.
Men en favorit håller sig lika fräsch hela sommaren, oavsett om det är torrt eller blött - och har aldrig några gula blad som måste plockas bort. Det är kärleksörten som dessutom fyller ut i rabatten och sprider sig själv.
Det är en perenn som jag ska ha mer av nästa sommar. Och det kan jag fixa utan att köpa vare sig plantor eller frön. Läste i Allt om Trädgård om kärleksörten att den kan stå hur länge som helst i en vas inne och att den väldigt lätt bildar rötter. Och sen är det bara att plantera ut kvistarna igen och vips har man nya plantor. 
Så nu går jag ut och plockar en bukett kärleksört!

3 kommentarer:

  1. Visst är kärleksört fin, och vad tåliga de är också - under högsommaren grävde jag upp ett par som stått lite fel i rabatten, delade dem, och använde alla delarna till att anlägga en helt ny rabatt i en del av trädgården som såg ganska trist ut. De klagade inte alls om att bli flyttade och nu slår de snart ut med sina rosa små blommar!

    SvaraRadera
  2. De är så fina båda två sorter. Men kärleksörten äter rådjuren upp. Har sett en grusgång med bollar av kärleksört på ena sidan - vackert både som gröna blad och i full blom

    SvaraRadera
  3. Ja kärleksörten är verkligen tålig, det verkar som om man kan behandla den hur som helst. Här har rådjuren inte ätit så mycket i trädgården i år, vet inte riktigt varför. Verkar vara olika år från år.

    SvaraRadera