fredag 8 november 2013

Här blev det matplats -

sista delen av köksrenoveringen.
Jag bestämde mig på ett tidigt stadium för att göra köket större genom att ta bort det gamla skafferiet och en intilliggande skrubb för att få plats med en matplats.
Och så här blev det när det var klart - (bilden tagen vid såpaskurningen vid jultid förra året).
Först tänkte jag göra någon form av burspråk eller mindre utbyggnad för att få en större matplats i köket, men tyckte det var synd att ändra huset utseende för mycket. Och det är jag glad för - matplatsen blev större än jag trodde och inreddes med en liten soffa som jag hittade på blocket och målade röd och morfars gamla köksbord. 
Den enda större åtgärd som behövdes var att sätta in ett nytt fönster Fönstret tillverkades i snickeriet - en exakt kopia av husets övriga fönster.
Inuti skafferiet och skrubben fanns det likadan träpanel som i köket och den kunde behållas, men taket och golvet är nytt.
Det nya fönstret till höger om entrén blev faktiskt ett plus för den här sidan av huset. Det såg lite tomt ut förut med bara de två fönsterna på övervåningen som fanns tidigare. (Bilden tagen innan glasverandan kom till)
Det nya fönstret togs upp samtidigt som gaveln renoverades. Det var den sista sidan av huset som fick en ny panel. 
Matplatsen i köket gjordes ett par år efter resten av köket. Det är ett lyft att kunna titta ut genom fönstret åt det hållet - upp mot skolan och gårdsplanen mellan husen.

Om någon känner sig förvirrad efter att ha läst om renoveringarna här i huset så kommer här en ritning som förhoppningsvis gör det lättare att förstå.  
Så här såg lägenheten på bottenvåningen ut när vi flyttade in - längst ner är ytterdörren och trappan som leder upp till övervåningen. Till höger om trappan finns de två skrubbarna som blev matplats (från förstugan och tappen finns en dörr in till matplatsen så att man inte behöver gå ut för att gå upp).
Under trappan med dörr från tamburen finns den klädkammare som gjordes om till badrum och bredvid den en separat toalett.
För övrigt har jag inte ändrat på något - känns skönt att det gick så smidigt att få plats med bad och toa utan ombyggnad.
Och nu har jag satt i gång med renoveringen av lägenheten på övervåningen där jag har arbetsrum och gästrum - mer om det framöver.
Ha det gott/Birgitta

1 kommentar:

  1. Det var ett snällt sätt mot huset att få en bra matplats!

    SvaraRadera