torsdag 4 juli 2013

Många hemlösa vävstolar...

...finns det runt om i landet. Och en av dom huserar sedan en tid på övervåningen i mitt hus. Dom är stora, tar plats och få har tid över för att använda dom. Men hemvävda trasmattor vill alla ha. Det är en lyx att kunna få en matta i just de färger man vill ha, en matta där minnen av gamla sommarklänningar kan vävas in eller helt enkelt låta tyget styra och se vad det blir.
Min vän Annmarie hade ingen plats för sin gamla fina vävstol från 1800-talet och såg ingen annan utväg än att göra sig av med den. På så sätt kom den hit och har fått en tillfällig plats på övervåningen. Det var fascinerande att se vilket jobb det är att sätta upp en väv.
Jag har aldrig vävt och inte min mamma heller. Men hon klippte mattrasor och lämnade bort. Jag fick följa med och se var våra mattor kom till. Det var en stor lokal i källaren på ett hyreshus där ett antal väverskor höll till.
Och den första mattan som Annmarie vävde fick jag! Är den inte fin?
Nu ska hon väva tre  mattor till men sen måste nog vävstolen monteras ner eftersom jag ska renovera övervåningen. Men någonstans får den ju plats i nedplockat skick och sen får vi se vad framtiden bär med sig för den gamla vävstolen.

1 kommentar:

  1. Så bra att ni har plats för en vävstol, det krävs rejält med utrymme och det är lite ett hinder. Men en dröm att kunna ha en stor vävstol, så prova på så kommer du att få blodad tand. Jag funderar ibland att hyra in mig i en vävstuga, men som det är så kommer alltid något annat i vägen :))) Ha en fin kväll. Kram Anna

    SvaraRadera