De skåp som vi tog bort tillhörde inte den ursprungliga inredningen utan verkade ha kommit dit på 60-talet då man också målat väggarna gula och tagit bort den gamla vedspisen (den fanns som tur var kvar i källaren).
För att få en uppfattning om hur det ursprungliga köket såg ut kan man läsa i den gamla bygg-beskrivningen: "I diskbänkarna anbringas slasktratt av emaljerat gjutjärn. Vid diskbänkarna anbringas kranar av mässing. I köken inmuras spisar av Husqvarna fabrikat n:r 26 eller annan godkänd spis av samma storlek. Spisfot och 60 cm av väggen över spisen klädes med kakel. Till spisen hör varmugn och kopparcistern."
När vi upptäckte skador under golvet även vid köksingången insåg vi att det var nödvändigt att riva ut hela golvet för att kunna byta murkna delar av bjälklaget. Samtidigt kunde grunden grävas ur och fyllas med lecakulor och det underlättade dragningen av nya el- och vattenledningar.
Och nertill på väggen där sockeln har suttit kan man se den ursprungliga grå linoljefärgen - den nyans som vi sedan försökte komma så nära som möjligt när vi målade köksväggarna.
Bakom de två dörrarna till höger om köksingången finns det ursprungliga skafferiet och en garderob. Dessa tog vi så småningom bort för att göra köket större och få en bättre matplats - mer om det i senare inlägg.
Men innan dess återstod mycket jobb - inte undra på att orken tog slut ibland!
Och under tiden som köket renoverades och skåpen tillverkades kunde vi som tur var använda köket på övervåningen som var fullt fungerande.
Fortsättning följer...
Vad roligt, vi har haft nästan exakt likadana erfarenheter med renoveringen av vårt kök. Men nu börjar det arta sig och dagen närmar sig då man faktiskt får sitta med en kopp kaffe därinne framför den mysiga järnspisen!
SvaraRaderaJa Judith, det är verkligen något att se fram emot, då känner man att det var värt allt slit.
SvaraRadera