Det var främst runt takkupan som taket var skadat och där byttes vissa delar ut. Renoveringen gick för övrigt till som vanligt med att lägga på ny papp och ny läckt innan takpannorna kom på. Det svåra var att taket är både högt och lutar brant. På gavlarna stupar väggen rakt ner och sönerna klagade över svindel och illamående när de skulle jobba alldeles intill kanten. Det var en lättnad när jobbet var klart - även för dom som bara tittade på.
Något av det första vi gjorde när vi flyttade hit var att införskaffa en byggnadsställning. Vi hade tur att hitta en begagnad på blocket som vi har haft stor nytta av genom åren - och även tjänat in eftersom vi annars hade varit tvungna att hyra ställning långa perioder.
Som jag berättat om tidigare hade vi sparat allt tegel som var i gott skick från lärarinnebostaden när det taket byttes. Där valde vi att köpa nytt tegel eftersom vi fick göra bytet av taket lite panikartat direkt efter inflyttningen och det var den snabbaste lösningen. Därför fanns det nu gammalt fint tegel så att det räckte till hela skol-taket.
Och så här fint blev taket med de gamla pannorna. Det fanns också tegel kvar som vi kunde komplettera med när taket till boden lades om i somras. Man kan lätt konstatera att det optimala är att använda gammalt tegel till gamla hus - men allt är ju en fråga om tid. Det var ett himla jobb som sönerna la ner på att sortera, stapla och återanvända de gamla tvåkupiga tegelpannorna - som tursamt nog var av samma sort på alla tre byggnaderna.
Om taket står det i den gamla byggbeskrivningen från 1923: "...taket klädes med ett lag prima asfaltpapp. Härpå anbringas dubbla lag 2,5x2,5 cm läkt, det under vinkelrätt mot takfoten samt det övre parallellt med densamma. På dess senare anbringas prima, tvåkupigt rött tegel, som spikas. Nockarna täckas med särskilt tegel, som spikas.."
Mycket fint arbete. Genomtänkt och inget hafsverk/hastverk.
SvaraRadera