torsdag 27 december 2012

Hört talas om en garderobsklosett?

När vi köpte skolan följde det med en bunt gamla ritningar och tekniska beskrivningar över skolbygget. Där framgår att båda våningarna i lärarinnebostaden försågs med klosetter med urinavlopp. Jag har sökt lite på nätet och i Gård & Torps arkiv för att se om det var vanligt med såna på 1920-talet och hur de kunde se ut men inte hittat något.
Så här står det: "I klosetten insättes en garderobsklosett på zinklåda, i vardera våningen, försedd med ventilationsledning av zinkplåtrör till kökspipen, dessutom anskaffas 2 st klosettkärl med skruvlock av Stockholms stads modell."
I dessa klosett-utrymmen hade förra ägarna installerat mull-toor (heter det så?) som vi kastade ut på direkten.

Ett av de svåraste problemen i gamla hus är ofta att få till fungerande badrum och toalett på ett bra sätt. I vårt fall var placeringen av toaletterna given. Vi använde de ursprungliga klosett-utrymmena för toaletter och gjorde ett separat duschrum av en mörk klädkammare som ligger granne med toaletten på bottenvåningen. På så sätt behövde vi inte bygga om något och hallens utseende bevarades.
Vi målade toaletternas väggar med vit linoljefärg - även här bestod väggarna av fasspontspanel som det finns så mycket av här i husen. Och på golven la vi svart kakel. (toaletten uppe ser likadan ut)
Hallen kunde bevaras (toaletten rakt fram och duschen till höger)
I den här kommunen beviljas i princip bara sluten toatank och separat BDT-avlopp (bad, dusch, tvätt) med infiltration. Som tur var har vi en stor gräsmatta med mycket sand eftersom infiltrationen tar stor yta och vi behövde inte spränga. Men mycket sten finns det så sommaren därpå blev det till att kratta och bära bort sten hur mycket som helst för att återställa gräsmattan.

Hur duschen blev berättar jag en annan gång. Nu lyser solen och Wilma låter förstå att det är dags för promenad.
God fortsättning till er alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggarkiv