måndag 17 december 2012

Inte mycket go-fika här

Jag har inte kommit mycket längre än så här i mina julbak-förberedelser. Har några klassiker som alltid återkommer. Men jag kan inte baka för tidigt eftersom jag har så svårt att låta bli kakor och godis. Men om man kommer från Umeå är ju det här med fika viktigt. Jag tror att norrlänningar fikar mer än andra, mina kusiner bjuder gärna på "go-fika" när man kommer och då ska det vara något extra smarrigt - lite åt bakelsehållet.

När jag var liten hade mamma ofta kafferep. Det var det bästa jag visste. Dels bakade mamma en massa gott, bullar, mjuka kakor, rulltårta, minst fem sorters småkakor och ofta någon tårta också. Och så kom det ett gäng glada tanter som var hemmafruar och kunde umgås på vardagarna. Jag fick sitta med i ett hörn och mumsa kakor och lyssna på deras prat och glada skratt.

Och när mamma kom ner till oss på jularna hade hon alltid med sig ett antal burkar med goda kakor som hon bakat. Pojkarna var saliga men mamma höll ordning och såg till att kakorna inte var uppätna innan julen.

En julafton utan mandelformar med sylt och grädde var otänkbart - och är det fortfarande. Mamma finns inte mer sedan ett par år och kakformarna är mina. Jag brukar kunna få några hela formar - resten blir kaksmulor. Det är så svårt att få loss kakorna, få se hur det går i år. Kan kanske återkomma med bild på årets resultat.

Nån som har ett bra recept på goda och HÅLLBARA mandelmusslor?

Ha det så bra med julstöket!

2 kommentarer:

  1. Åh..Tack för fina ord. Vilken underbar skola ni har. Mysteriet med Mandelmusslan!! Jag använder bara smör i degen och smörjer inte formarna. Låt de stå och svalna av innan du bankar ut dom från formarna. Prova, jag vågar lova att det fixar sig då.Ha en härlig kväll. Kram Anna

    SvaraRadera
  2. Å vad roligt med en norrländska som jag. Tänk om det gick att ha digitala kaffekalas, ojojoj :-)

    SvaraRadera

Bloggarkiv