fredag 28 december 2012

Tack Stefan Sundström....

... nu har vi både höns och bin, växthus och en mängd odlingslådor.
 
Det började med att jag för två år sedan gav sonen Stefan Sundströms bok "Stefans lilla gröna" i julklapp. Det blev startskottet för en grön våg här på gården. Tankegångarna var naturligtvis inte nya - det fanns redan en önskan att leva mer ekologiskt -men som så ofta är det något speciellt som gör att man går från tanke till handling. Och den vintern blev det mycket planerande för odlingarna och bygget av hönshuset kom igång.
Tidigt på våren fick vi hem ett stort lass med gödsel från gården intill som har hästar. Det var för att fylla upp odlingslådorna - som Sundström rekommenderat - och det var verkligen effektivt. Att odla solrosor skulle vara bra första året för att luckra upp jorden med de stora rötterna. Dom blev så här stora.
Jag rycktes med av odlingsplanerna. Ett växthus hade länge har stått på min önskelista och en tidig vårdag åkte vi iväg till Jula och köpte ett. Det blev ett mindre standardväxthus och första året - alltså sommaren 2011 som var solig - fick jag sjukt mycket tomater. Det var också praktiskt att kunna stå inne i växthuset och plantera.
Givetvis hade jag velat ha ett växthus med murad tegelgrund och byggt av gamla fönster - men man måste vara realistisk och inse att man inte hinner allt. Fast sönerna kom över ett parti gamla fönster för ett tag sen så vem vet .....
På våren 2011 blev hönshuset klart och här har Tage och hans damer just flyttat in. Så rent kommer det nog aldrig mer att bli i hönshuset! Vi satte skivor på väggarna som målades för att det skulle gå lättare att hålla rent. Hoppas att dom gillar färgsättningen!
Nästa steg var bikuporna. Sonen gick biodlarkurs här på Värmdö och i juni i år kom bina hit. Resultatet av första sommaren blev sex burkar honung.
Nu började jag se på naturen här runtomkring på ett annat sätt - ur biperspektiv: Var växterna och blommorna av den sort som bina är förtjusta i och dras till? Eller var det blommor som kan påverka smaken på honungen? 
Resultatet av årets skörd blev över förväntan - trots det regniga vädret. Och som alla odlingsentusiaster upptäckt så är det vissa växter som går bra och vissa inte alls. Så när vi nu fördjupar oss i de nya frökatalogerna som börjat dyka upp så tittar vi särskilt efter spenat, grönkål, sötfänkål och så rödbetor förstås.
Och vad blev då årets julklapp?
Något som kommer att få så stor betydelse som Stefan Sundströms bok är det inte - men den är helt i linje med det ekologiska tänkandet.
Jag beställde ett syrningskärl från Wallåkra Stenkärlsfabrik - så nu ser jag fram emot att bli bjuden på något syrat.
Och himla snyggt är det oxå!
God grön fortsättning till er alla!

1 kommentar:

Bloggarkiv