söndag 9 december 2012

Rådjuret har överlevt!

 
Den måste ha hoppat på tre ben i över ett år!!!
 
Det var för ganska precis ett år sedan som vi såg den första gången. Då kunde den inte stödja alls på ett av frambenen - det hängde från knäet - och den hoppade fram på tre ben. Det var jättesorgligt att se! Och den var alltid ensam. VAD GÖR MAN?
 
Jag ringde först till gården intill där man brukar jaga, men dom får inte skjuta utanför sin jakträtt. Jag ringde då polisen som man ska ringa i första hand om man vill komma i kontakt med en viltvårdare. Viltvårdaren ringde efter någon dag men vi hade svårt att komma fram till hur han skulle kunna passa rådjuret. Att den borda avlivas var klart. Eftersom han inte tyckte att han hade tid att sitta på pass i mitt kök och vänta på att den skulle dyka upp slutade det med att jag skulle ringa när rådjuret kom hit för att äta. Men jägaren var svår att få tag på och det säger sig självt att rådjuret hade hunnit äta sig mätt och hoppa vidare innan han svarade. Därför satt vi ofta i skymningen och tittade på honom genom köksfönstret - han hade samma mattider som vi.
 
Efter några veckor kom rådjuret inte mer och vi tog för givet att han hade blivit ett lätt byte för något djur eller dukat under på grund av skadan.
 
Men så igår dök han plötsligt upp igen. Var det för att vi satt upp fågelmat-behållaren eller var det kanske julgranen han skulle titta på? Benet har tydligen läkt ihop för han kan stödja på det ibland men haltar kraftigt - och han är fortfarande lika ensam. Han ser allmänt rätt risig ut och man kan se ett långt ärr på benet.
 
 
 
Fåglarna får sitta och vänta på att rådjuret ska äta klart.
 
 
Hur har han då haft det under det här året? Är han glad att viltvårdaren inte kunde komma eller har året varit ett långt lidande?
 
För mig är frågan om jag jag ska göra något. Ska jag bara sitta och titta på honom när han haltar runt där ute eller ska jag agera igen med nya kontakter med viltvårdare?
 
Vad tycker ni?

1 kommentar:

  1. Svårt, svårt. Men han kommer trots allt och söker upp mat, vill äta, vill leva - jag skulle tro att om han var så jättedålig skulle han helt enkelt lägga sig ner för att dö. Och det har han inte gjort på ett helt år!

    SvaraRadera

Bloggarkiv